Een vaststellingsovereenkomst (VSO), ook wel beëindigingsovereenkomst of ontslag met wederzijds goedvinden genoemd, is een voorstel van uw werkgever om samen met u uw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Het is belangrijk om te weten dat u niet verplicht bent om in te stemmen met een VSO. Dit is een vrijwillige overeenkomst tussen u en uw werkgever om de arbeidsrelatie te beëindigen, waarbij afspraken worden gemaakt over de voorwaarden van het ontslag.
Waarom biedt een werkgever een VSO aan?
Een werkgever biedt een vaststellingsovereenkomst aan wanneer hij het dienstverband met een werknemer wil beëindigen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze wens, zoals disfunctioneren, een gebrek aan werk of arbeidsconflicten. Voor de werkgever is de vaststellingsovereenkomst vaak de enige manier om het dienstverband officieel te beëindigen, wat betekent dat de werknemer een sterke onderhandelingspositie heeft. Dit geeft de werknemer de mogelijkheid om goede afspraken te maken over de beëindiging van het contract en de bijbehorende voorwaarden, zoals vergoedingen en rechten.
Inhoud van de vaststellingsovereenkomst.
In de vaststellingsovereenkomst worden afspraken vastgelegd over verschillende belangrijke aspecten van de beëindiging van het dienstverband. Dit omvat onder andere de einddatum van het contract, de transitievergoeding, afspraken over het ontslag uit eventuele concurrentie- of relatiebedingen, en de afbetaling van studiekosten. Daarnaast kunnen er afspraken worden gemaakt over geheimhouding en social media-uitingen. Een ander belangrijk aspect is de bescherming van de WW-rechten van de werknemer. Dit zorgt ervoor dat de werknemer recht heeft op een WW-uitkering, indien van toepassing.
Controleer de overeenkomst altijd!
Het is van cruciaal belang dat u een vaststellingsovereenkomst altijd laat controleren door een arbeidsrechtjurist voordat u deze ondertekent. SK Juristen doet deze controle gratis voor u. De overeenkomst kan namelijk uw rechten als werknemer aantasten. Als u eenmaal tekent, kunnen de gemaakte afspraken in de plaats komen van de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst. Na ondertekening hebt u als werknemer in principe nog 14 dagen de tijd om de overeenkomst te heroverwegen en eventueel terug te komen op de beëindiging, maar dit moet wel schriftelijk gebeuren.
Wanneer moet u een VSO niet ondertekenen?
Er zijn situaties waarin het niet verstandig is om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer u ziek bent, wanneer u of uw partner een verblijfsvergunning heeft, wanneer u onder bewind staat of wanneer u schuldhulpverlening krijgt of in de Wsnp zit. In deze gevallen kunnen de gevolgen van het ondertekenen van de VSO anders zijn, en het is verstandig om dit goed te overwegen en juridisch advies in te winnen.
Controleer uw VSO gratis bij SK Juristen.
Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u deze gratis en vrijblijvend laten controleren? Upload hem op onze website en wij nemen contact met u op!