Wat is het wettelijk minimumloon?

De Rijksoverheid heeft een wettelijk minimumloon bepaald. Dit is het minimale salaris dat een werknemer moet ontvangen wanneer hij of zij aan het werk gaat. Dit loon dient als een sociale bescherming om ervoor te zorgen dat werknemers een eerlijk inkomen krijgen en niet onder een bepaald bestaansminimum zakken.

Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen een uurloon en een maandsalaris. Het minimumloon is vooral van belang voor jongeren, omdat dit loon per leeftijdsjaar stijgt. Voor werknemers van 21 jaar en ouder is het minimumloon op dit moment vastgesteld op €14,06 per uur (bruto). Voor jongere werknemers geldt een lager minimumjeugdloon, dat procentueel stijgt naarmate men ouder wordt.

Het minimumloon is dus afhankelijk van uw leeftijd en wordt uiteraard berekend naar rato van het aantal uren dat u per maand of week werkt.

Let wel op: dit zijn bruto bedragen. Dit betekent dat het uiteindelijke bedrag dat u op uw rekening ontvangt (het netto loon) lager uitvalt door belastingen en premies. Hoeveel u netto overhoudt, hangt af van uw belastingtarief, eventuele heffingskortingen en de sociale premies die worden ingehouden.

De Rijksoverheid controleert regelmatig of de minimumlonen nog in lijn zijn met de economische ontwikkelingen, zoals inflatie en de algemene loonontwikkeling. Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast, op 1 januari en 1 juli. Dit betekent dat het loonbedrag per halfjaar kan veranderen.

Indien u op de hoogte wilt blijven van de huidige minimumlonen kunt u het beste de website van de Rijksoverheid in de gaten houden.

Is uw vraag hiermee beantwoord?

    Liever persoonlijk contact?

    Wij zijn bereikbaar van maandag tm vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur

    BelMailChat

    Of loop binnen bij ons kantoor aan het Beneden Oosterdiep 57 in Veendam.