Loonheffing is de belasting die u betaald over uw bruto loon. De loonheffing bestaat uit inkomstenbelasting, premies voor verzekeringen en soms ook uit een bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Deze belasting wordt door uw werkgever ingehouden op uw loon. Uw werkgever betaalt dit geld voor u als een voorschot aan de belastingdienst. Indien achteraf blijft dat uw werkgever teveel heeft afgedragen ontvangt u het teveel betaalde terug van de belastingdienst. Andersom kan de belastingdienst bij u aankloppen wanneer uw werkgever te weinig heeft afgedragen.
Er zal dus een verschil zitten tussen uw brutoloon en het bedrag wat u uiteindelijk op uw rekening ontvangt (nettoloon).
Zie voor meer informatie hierover: Wat houdt brutoloon in en welk salaris staat er uiteindelijk om mijn rekening?
In Nederland is het mogelijk om een loonheffingskorting te krijgen. Dit is een korting op de belasting. Deze korting vraagt u aan via uw werkgever en deze regelt dit vervolgens met de belastingdienst. De werkgever betaald minder aan de belasting namens u, en hierdoor ontvangt u meer salaris. U zult wel goed moeten controleren of u recht heeft op deze loonheffingskorting. Indien uw werkgever minder inkomstenbelasting afdraagt aan de belastingdienst dan zou moeten, vordert de belastingdienst het te weinig ontvangen gedeelte na de aangifte inkomstenbelasting van u terug.