Bent u gescheiden en heeft u een omgangsregeling? Dan kan het zijn dat het coronavirus hier invloed op heeft. Veel mensen vragen zich af of ze nog steeds verplicht zijn om zich aan de omgangsregeling te houden, of dat er in deze periode van het coronavirus andere regelingen gelden. Er zijn zorgen over besmettingsgevaar, maar ook over een eventuele lock-down. Want wat gebeurt er wanneer je kind tijdens een lock-down bij de andere oudere is? De Rechtswinkel Veendam dook in dit onderwerp.
Blijf overleggen
De maatregelen die nu vanuit het kabinet zijn afgekondigd, zijn geen redenen om uw kind(eren) thuis te houden en niet bij uw partner langs te laten gaan. Op dit moment zal de omgangsregeling dus leidend blijven. Zolang kinderen naar buiten mogen, mogen ze ook naar de andere ouder. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk structuur en regelmaat aan te houden voor de kinderen. Is een van de ouders ziek, dan dient u zelf te overleggen hoe u dit aanpakt. Dit verschilt in zoverre niet zoveel met de reguliere afspraken.
Wanneer u of uw ex-partner werkzaam is in een vitaal beroep en u moet (beiden) werken of zelfs extra werken, dan kan het lastig zijn om alles te regelen. Vooral wanneer de opa’s en oma’s niet meer in staat zijn om bij te springen. In dat geval is het een goed idee om samen een schema te maken, buiten de omgangsregeling om. Het kan zijn dat het de komende weken handiger is dat in afwijking van de regeling, de kinderen meer bij de ene ouder zijn dan de andere. Maak hierover goede afspraken en probeer daarin de juiste balans te vinden tussen flexibiliteit en duidelijkheid. Hoe flexibel een tijdelijk afwijkende regeling kan zijn is met name ook afhankelijk van de vraag hoe goed ouders nog contact met elkaar hebben.
Wat gebeurt er bij een lock-down?
Hoe zit het bij een lock-down? Een lock-down houdt in dat niemand meer naar buiten mag, tenzij strikt noodzakelijk. Alhoewel het er momenteel niet naar uit ziet dat zover komt is het natuurlijk spannend dat de kans bestaat dat u uw kinderen een tijd niet meer kunt zien omdat ze het huis niet uit mogen. De kans is groot dat de kinderen in dat geval moeten verblijven waar ze op dat moment zijn. Echter, nieuwe maatregelen worden (in de meeste gevallen) een aantal uren van tevoren aangekondigd dus het is goed mogelijk dat uw kind in tussentijd nog van huis kan wisselen. Praat hierover met uw ex-partner en de kinderen voordat het zover is. Denk hierbij ook goed na over de vraag of u een vitaal beroep heeft en of u in staat bent om tijdens de gehele lock-down (vooraf onbekend hoelang dit duurt) voor uw kinderen te zorgen.
Begeleide omgangsbezoeken
Het kan zijn dat gecertificeerde instellingen ouders vragen om de omgangsregeling eerst op te schorten. Op dit moment kan dit niet via de rechter geregeld worden, aangezien dit niet als urgente zaak wordt gezien. Gecertificeerde instellingen doen dit in gevallen van gezondheidsrisico’s. Daarnaast gaan vele begeleide omgangsbezoeken de komende weken niet door. De komende weken zullen deze begeleide omgangen op andere manieren moeten worden gerealiseerd. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan videogesprekken of ander gebruik van media voor contact op afstand.
Heeft u nog vragen omtrent het onderwerp omgangsregeling of het coronavirus of wilt u advies? U kunt telefonisch, via onze chat of per email contact op nemen met de Rechtswinkel Veendam.