Wie is aansprakelijk voor een verborgen gebrek?

Wanneer u een huis heeft gekocht met een verborgen gebrek, zijn er twee situaties waarin de verkoper aansprakelijk is voor dit gebrek:

  • Het gaat om een ernstig gebrek
  • De verkoper heeft opzettelijk een gebrek niet aan u gemeld

Bij een ernstig gebrek moet u denken aan de situatie waarin u de woning niet op een normale manier kunt bewonen. Bij de koop van de woning mag u de verwachting hebben dat de woning de eigenschappen heeft voor het normale gebruik daarvan. Op het moment dat het normale gebruik niet mogelijk is vanwege het ernstige gebrek, dan is de verkoper aansprakelijk voor dit gebrek, ook indien de verkoper zelf niet op de hoogte was van dit gebrek. Let op: het is van belang dat u kunt aantonen dat het gebrek al aanwezig was voor de overdracht van het huis. Indien het gebrek op een later moment is ontstaan, na de overdracht, dan is de verkoper hiervoor niet aansprakelijk.

 

Bij ernstige gebreken kunt u bijvoorbeeld denken aan: rotte daken, zwamvorming, een verzakte fundering, boktor, houtworm en asbest. Let wel, of er sprake is van een voldoende ernstig gebrek is altijd afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De voorbeelden zijn dan ook enkel ter illustratie maar geven niet aan dat zij per definitie een ernstig gebrek inhouden.

De andere situatie waarin de verkoper aansprakelijk is voor een verborgen gebrek, is de situatie waarin de verkoper op de hoogte was van een gebrek, maar dit tijdens het verkoopproces niet heeft gemeld.

Is uw vraag hiermee beantwoord?

    Liever persoonlijk contact?

    Wij zijn bereikbaar van maandag tm vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur

    Bel Mail Chat

    Of loop binnen bij ons kantoor aan het Beneden Oosterdiep 57 in Veendam.