Ik heb een verborgen gebrek ontdekt, wat moet ik doen?

U heeft net een woning gekocht en heeft een verborgen gebrek ontdekt. Wat moet u nu doen?

 • Meld het gebrek schriftelijk bij de verkoper.
 • Meld het gebrek zo spoedig mogelijk. De ideale situatie is dat u het gebrek aan de verkoper meldt nadat u het heeft ontdekt, maar in elk geval binnen een redelijke termijn. U bent in ieder geval op tijd is als dit plaatsvindt binnen twee maanden nadat u het gebrek heeft ontdekt of had kunnen ontdekken. Dit betekent niet dat een latere melding geen zin meer heeft. Is de twee maandentermijn verstreken, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen om de verdere mogelijkheden te bespreken.
 • Vervolgens kunt u proberen om samen met de verkoper een oplossing te zoeken voor het verborgen gebrek. Leg de gemaakte afspraken over het verborgen gebrek schriftelijk vast en laat deze bij voorkeur door ons controleren voordat u de schriftelijke afspraken ondertekend. Op het moment dat de verkoper weigert mee te werken aan een oplossing, dan kunt u verdergaande juridische maatregelen beproeven.
 • Indien de verkoper weigert mee te werken aan een oplossing, kunt u hem in gebreke stellen. Dit houdt in dat u hem een aangetekende brief stuurt, waarin u hem verzoekt om binnen een redelijke termijn alsnog samen met u tot een oplossing te komen van het probleem. Stelt u hierin een redelijke termijn waarbij twee weken het uitgangspunt zal zijn. Indien de verkoper niet binnen die termijn reageert, dan bent u vrij om verdere stappen te nemen. Let wel, u bent als koper verplicht om verdere schade aan de woning te voorkomen. Indien het gebrek zo ernstig is dat reparatie is vereist, dan moet u hiertoe overgaan.
 • Heeft de ingebrekestelling geen effect en bent u op het punt aangekomen waarop u een procedure wil instellen tegen de verkoper, maar u niet zeker weet wat uw rechtspositie is? Neem dan contact op met SK Juristen. Wij kunnen voor u bekijken wat uw positie is, wat de mogelijkheden zijn en of het zinvol is om een juridische procedure te starten.

Is uw vraag hiermee beantwoord?

  Liever persoonlijk contact?

  Wij zijn bereikbaar van maandag tm vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur

  Bel Mail Chat

  Of loop binnen bij ons kantoor aan het Beneden Oosterdiep 57 in Veendam.