Echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis en kan grote financiële gevolgen hebben voor de betrokkenen. Indien partners (door middel van huwelijk of een geregistreerd partnerschap om welke reden dan ook uit elkaar gaan betekent dit niet dat zij daarmee ook hun financiële betrekkingen beëindigen. Dit ziet niet enkel op de verdeling van geld en goed maar ook op de onderhoudsverplichting die rechtstreeks voortvloeit uit de wet. In de themamaand echtscheiding berichten wij vandaag over de zaken rondom kinder- en partneralimentatie. Omdat de regels op 1 januari 2020 gaan veranderen, zullen wij met name aandacht besteden aan de veranderende regelgeving.
Wanneer bestaat er recht op partneralimentatie?
Op dit moment betaalt een ex-partner met de meeste (en bij voldoende) draagkracht twaalf jaren lang partneralimentatie tenzij u onderling andere afspraken maakt. Indien de partners geen kinderen hebben en korter dan vijf jaren gehuwd zijn geweest, dan is de wettelijke alimentatieduur beperkt tot de tijd dat u daadwerkelijk gehuwd bent geweest. Hier geldt echter ook dat er onderling andere afspraken gemaakt kunnen worden. Met de wet herziening partneralimentatie zal er vanaf 1 januari 2020 het nodige veranderen. Vanaf deze datum wordt de duur beperkt tot de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Hierop zijn echter een aantal uitzonderingen:
Wat is de hoogte van partneralimentatie?
De hoogte van de partneralimentatie wordt vaak afgestemd met een daartoe deskundig advocaat of medewerker. Hierbij zijn vele factoren van belang waarbij het zaak is om niet alleen naar de hoogte te kijken, maar eveneens naar de draagkracht van zowel de betalende als de ontvangende partner. In de praktijk blijkt dat goede nakomingsmogelijkheden minstens zo belangrijk zijn als de afspraken omtrent de hoogte van de vergoeding. Het is daarbij van belang dat deze afspraken ook niet in beton gegoten zijn, de betalende partner kan veranderingen in inkomen doormaken waardoor ook de hoogte van de alimentatie moet worden herzien. Dit vraagt om een goede overeenkomst waar beide partijen achter kunnen staan. Graag bespreken wij in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek de mogelijkheden om tot een deugdelijke en uitgebalanceerde overeenkomst te komen. Indien partners er onderling niet uitkomen kan een juridische procedure bij de rechtbank gestart worden om een resultaat af te dwingen.
Kinderalimentatie
Alhoewel kinderen op hun achttiende officieel volwassen zijn, zijn de ouders verplicht om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van hun meerderjarige kinderen tot 21 jaar. Evenals bij partneralimentatie is het van belang om hier onderling goede afspraken over te maken. Daarbij is het onder andere van belang om goed te kijken naar de behoeftigheid van het kind. Wat zijn de daadwerkelijke (redelijk te maken) kosten voor levensonderhoud en studie en in hoeverre kan het kind in zijn eigen behoeften voorzien (bijvoorbeeld door inkomsten uit bijbanen). Indien hierin een tekort bestaat is het goed om naast de partneralimentatie, hierover aanvullende afspraken te maken. Hier geldt ook dat indien de partners er onderling niet uitkomen, een gang naar de rechtbank mogelijk is.
Fiscale aspecten
De alimentatie ontvangende partner dient de ontvangen gelden op te geven als inkomen bij de belastingdienst. De belastingdienst ziet ontvangen alimentatie als een vorm van inkomen waarover inkomstenbelasting betaald moet worden. Daarnaast kan het in bepaalde gevallen zo zijn dat er ook een bijdrage op grond van de Zorgverzekeringswet afgedragen moet worden. De kosten voor onderhoudsverplichting mogen echter als aftrekpost op het inkomen opgegeven waardoor het belastbaar inkomen lager uitvalt op de site van de belastingdienst wordt het navolgende aangegeven:
===
U mag de volgende onderhoudsverplichtingen aftrekken:
De volgende kosten zijn niet aftrekbaar:
===
Bovenstaand overzicht is een beknopte en feitelijke weergave voor kinder- en partneralimentatie en kan niet worden opgevat als juridisch advies. Heeft u een persoonlijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om uw persoonlijke situatie te bespreken.