Alhoewel het antwoord enigszins afhangt van de bepalingen uit de gesloten overeenkomst en eventueel van toepassing zijnde algemene voorwaarden, zal het antwoord in het algemeen “nee” zijn. Veel organisaties bieden vouchers aan om in lastige tijden het hoofd boven water te houden, reeds ontvangen gelden hoeven zij dan niet terug te betalen. Dit mogelijk faillissementen voorkomen. Dit is uiteraard een nobel streven en prijzenswaardig als consumenten hier medewerking aan willen verlenen maar in de meeste gevallen bent u dat niet verplicht.
U heeft een overeenkomst gesloten met een onderneming, de onderneming moet u iets leveren (zoals bijvoorbeeld het huurgenot van een campingplaats, stacaravan, recreatiewoning) en u moet de afgesproken prijs daarvoor betalen. Normaal gesproken is dit een logisch gegeven en zal dit geen problemen opleveren.
Doordat veel organisaties (al dan niet vanuit overheidswege) niet de (volledige) dienstverlening kunnen leveren zoals dat met u is overeengekomen, kan de onderneming niet aan de overeengekomen verplichtingen voldoen. Als vanuit overheidswege een openingsverbod geldt of de onderneming zelf heeft aangegeven dat zij niet aan haar verplichtingen kan voldoen dan hoeft u de onderneming ook niet in gebreke te stellen (aangeven dat er niet aan de verplichtingen voldaan wordt en een termijn stellen om alsnog aan de verplichtingen te voldoen) en kunt u (tenzij de overeenkomst of algemene voorwaarden beperkingen omvatten) de overeenkomst ontbinden. Bij ontbinding van de overeenkomst zal de onderneming geld aan u terug moeten betalen. Doorgaans bent u niet verplicht om een voucher te accepteren.
Meer informatie over dit onderwerp? Wij verwijzen u graag naar de blog: “Mijn vakantie valt in het water, moet ik een voucher accepteren?”