Wanneer u een bedrijfspand heeft verkocht/aangekocht met een verborgen gebrek, zijn er twee situaties waarin de verkoper aansprakelijk is voor dit gebrek:
Bij een ernstig gebrek moet u denken aan de situatie waarin u het bedrijfspand niet op een normale manier kunt gebruiken. Hierbij is het van groot belang om naar de exacte omschrijving is van het gebruik te kijken. Het strekt derhalve tot aanbeveling om bij het opstellen van een koopovereenkomst goed acht te slaan op de omschrijving van het object. Waar een bepaald gebrek bij een autogarage niet of nauwelijks belemmerend kan werken kan exact hetzelfde gebrek bij een restaurant er bijvoorbeeld voor zorgen dat deze niet geëxploiteerd kan worden. Denkt u daarom altijd goed na met welk doel een koper het pand koopt en welke garanties een verkoper af kan/wil geven ten aanzien van die specifieke gebruiksfunctie(s). Dit betreft vaak maatwerk.
Bij de koop van een bedrijfspand mag u de verwachting hebben dat het pand de eigenschappen heeft voor het normale gebruik daarvan. Op het moment dat het normale gebruik niet mogelijk is vanwege het ernstige gebrek, dan is de verkoper mogelijk aansprakelijk voor dit gebrek, ook indien de verkoper hiervan zelf niet op de hoogte was. Let op: het is van belang dat u kunt aantonen dat het gebrek al aanwezig was voor de overdracht. Indien het gebrek op een later moment is ontstaan, na de overdracht, dan is de verkoper hiervoor niet aansprakelijk. Indien u geconfronteerd wordt met een gebrek, een aansprakelijkheidsstelling naar aanleiding van een gebrek of in de voorfase advies wenst over de over en weer af te geven garanties, neemt u dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.