Ik ben het niet eens met de hoogte van meerwerkkosten, wat moet ik doen?

Eén van de meest voorkomende bronnen van discussie tussen opdrachtgever en aannemer is het meerwerk – en in het bijzonder de kosten die hiermee gepaard gaan. Maar wat als u het als opdrachtgever niet eens bent met die kosten?

Bij het (ver)bouwen van een woning of bedrijfspand komt vaak meer kijken dan vooraf voorzien. Als u het niet eens bent met de hoogte van de meerwerkkosten, is het belangrijk om eerst de overeenkomst en de afspraken die zijn gemaakt met de aannemer goed te controleren. Vraag om een gedetailleerde specificatie van de kosten en vergelijk deze met de oorspronkelijke offerte. Als er onduidelijkheden zijn, bespreek ze met de aannemer en probeer tot een oplossing te komen. Indien nodig kunt u juridische stappen overwegen.

Wat is meerwerk?

Meerwerk verwijst naar werkzaamheden die tijdens de uitvoering van een project worden toegevoegd aan de oorspronkelijke overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor duurdere materialen, het toevoegen van extra voorzieningen, of wijzigingen in het ontwerp. Minderwerk houdt juist in dat bepaalde onderdelen van de afgesproken werkzaamheden vervallen, wat kan leiden tot een prijsverlaging.

Meerwerk is op zich niet ongebruikelijk, maar het is wél van belang dat hierover duidelijke afspraken worden gemaakt en dat deze schriftelijk worden vastgelegd. Dat voorkomt misverstanden achteraf.

Waarschuwingsplicht

In veel contracten en algemene voorwaarden – zoals de UAV (Uniforme Administratieve Voorwaarden) of de AVA (Algemene Voorwaarden voor Aannemingen) – is een waarschuwingsplicht opgenomen. Deze plicht houdt in dat een aannemer u vooraf moet informeren wanneer bepaalde werkzaamheden leiden tot een prijsverhoging. Doet hij dit niet of onvoldoende duidelijk, dan ligt het financiële risico in principe bij de aannemer zelf.

Daarnaast is het van belang dat de aannemer u tijdig én duidelijk informeert over zowel de inhoud van het meerwerk als de bijbehorende kosten. Tot slot moet u expliciet of stilzwijgend akkoord zijn gegaan met de uitvoering van het meerwerk.

Oneens met de meerwerkkosten

Bent u het niet eens met de meerwerkkosten die de aannemer in rekening brengt? Onderneem dan de volgende stappen:

  1. Vraag om een gespecificeerde onderbouwing van de kosten. Wat is er precies extra uitgevoerd? Wanneer is dit besloten? Wat zijn de tarieven?

  2. Controleer of u met het meerwerk hebt ingestemd. Is dat niet het geval, dan bent u in beginsel niet verplicht tot betaling.

  3. Ga in gesprek met de aannemer. In veel gevallen is er sprake van miscommunicatie en kan het conflict in goed overleg worden opgelost.

  4. Schakel juridisch advies in. Komt u er niet uit? Dan is het verstandig om een jurist in te schakelen die u verder kan helpen

 

Meerwerk hoeft geen probleem te zijn – mits het goed wordt vastgelegd en gecommuniceerd. Twijfelt u of voelt u zich geconfronteerd met onterecht hoge kosten? Neem vrijblijvend contact op met SK Juristen voor advies op maat.

 

Is uw vraag hiermee beantwoord?

    Meer informatie over dit onderwerp

    Liever persoonlijk contact?

    Wij zijn bereikbaar van maandag tm vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur

    BelMailChat

    Of loop binnen bij ons kantoor aan het Beneden Oosterdiep 57 in Veendam.